середа, 2 жовтня 2024 р.

Допоки ще поезія жива – світ не загине

Під такою назвою 29 вересня у Нововолинській публічній бібліотеці пройшла зустріч літераторів нашого міста, приурочена Всеукраїнському дню бібліотек. Серед гостей були представники місцевої влади, працівники книгозбірень нашої громади, рідні та друзі тих, хто присвячує весь свій вільній час слову, римуючи рядки, що йдуть від самого серця. Адже літературна творчість – особливий дар, який дозволяє бачити світ глибше, розуміти красу життя і ділитися цим із оточуючими. Книгозбірня є тим місцем, де ці таланти мають змогу розвиватися, відвідуючи засідання літературно-мистецької вітальні «Мамина криниця». До речі, історія цього обєднання творчих людей міста започаткована ще в квітні 1992 року. Тоді при центральній бібліотеці з ініціативи журналіста, світлої пам’яті Євгена Устимовича Шевчука був заснований літературний клуб під назвою «Барви слова». І ось уже 32 роки він виконує свою місію – надихає, об'єднує і дарує глибокі, щирі емоції. Люди різного віку та професій збираються тут, щоб ділитися своїми поетичними здобутками.

Серед тих, хто стояв біля витоків цього літературного клубу і вже пішов у засвіти - Євген Шевчук, Зінаїда Шульжук, Ананій Рябченюк, Олександр Вольський, Олександр Бобак, Іван Курченко, Галина Приступа, Світлана Костюк, Тетяна Айстра, Леонід Дудар, Лідія Шевельова, Юрій Андросов. Їх внесок у культурне життя нашого міста важко переоцінити, а вірші й досі у серцях читачів. Присутні мали можливість не лише послухати окремі з них, але й оглянути виставку їхньої спадщини на спеціально облаштованій книжковій полиці.

Присутні на заході із задоволенням слухали в авторському виконанні поезію тих, хто сьогодні творить і робить усе для того, аби їхня праця була збережена, видаючи власні збірки або друкуючись у багатьох літературних альманахах. Адже поезія – це голос нашого часу, відображення подій, які торкаються всіх, бо відчувається любов до рідної землі, переживання за нашу історію та майбутнє, а також особисті почуття, які кожен із нас зможе зрозуміти та відчути. Серед таких – Ярослав Гиць, Ірина Мартинишин, Любов Занічковська, Галина Ільницька, Валентина Мирошниченко, Світлана Войтович.





Наш світ стає все ближчим завдяки сучасним технологіям і учасники заходу мали чудову можливість поспілкуватися з тими, хто далеко від нас, але духовно залишається близьким. Це, зокрема Валентина Чайковська, котра живе в Ізраїлі і є автором 20 книг, лауреатом та дипломантом багатьох літературних конкурсів (Україна, Ізраїль, Німеччина, США), в тому числі лауреат Міжнародної літературної премії 2022 року. У 2021 році їй присвоєне звання Посла Миру по проєкту «КНИГА МИРУ». Між іншим, Валентина Чайковська – член родини трьох українців – Праведників Народів Світу.

Особливого шарму надав зустрічі заслужений працівник культури України, композитор, диригент і поет Олександр Каліщук, який уже багато років є невід’ємною частиною творчого життя нашого міста. У його виконанні звучали авторські пісні та пісні на вірші місцевих поетів.

Своїми враженнями від заходу поділилися радник Нововолинського міського голови Катерина Варвус та начальниця відділу культури Марина Душук, яка приємно вразила власною поезією. Вони побажали місцевим поетам нових творчих здобутків і висловили сподівання, що творча родина нашого міста й надалі зростатиме. 


Адже й цього разу до зустрічі літераторів доєдналися нові люди, зокрема Мирослав Пик та Дарина Гук, які поділися своїми творчими напрацюваннями. 



Невимушена  розмова завершилася за чашками чаю та кави і неодмінно залишила у кожному серці хороший спогад.