середу, 8 грудня 2021 р.

Олександру Каліщуку – 90!

9 грудня свій ювілей святкує Олександр Пилипович Каліщук!

    Щиро вітаємо іменинника та бажаємо, щоб будь-який день Вашого життя був наповнений позитивом і оптимізмом, цікавими ідеями та приємними зустрічами. Здоров'я Вас нехай ніколи не підводить і дарує бадьорий настрій. Хай Бог i  надалдопомагає Вам у творчості, дає сили жити і творити. 

Олександр Пилипович Каліщу́к – український композитор, поет-пісняр, збирач фольклору, диригент, громадський діяч, член Спілки політв'язнів і репресованих України, член Національної ліги композиторів України. Заслужений працівник культури України, кавалер ордена «За заслуги III ступеня», почесний громадянин міста Нововолинська, почесний громадянин Волині.

Митець народився 9 грудня 1931 року в селі Перевали, Турійського району, Волинської області. Семирічну освіту здобув у рідному селі. У 1951 році його, десятикласника Луківської СШ, заарештовано за належність до молодіжної організації націоналістів. Вирок: 25 років. Заслання відбував у пермській області на лісоповалах. Після звільнення екстерном закінчує 10 клас, Луцьке музичне училище та Львівську державну консерваторію імені М. В. Лисенка по класу хорового диригування.

Його творча праця пов’язана з Прибузьким краєм, м. Нововолинськом, з Україною.

Перша пісенна збірка «Волиняночка» (1998) облетіла чи не увесь світ. Автор збірок «Дзвонять в церкві дзвони» (2000), «Подарунок душі» (2001), «Я-українець» (2002), «Вишийте, мамо, долю мені» - пісні на слова П. Гоця (2005),  «На райдужний спомин» - пісні на слова В. Савчука (2006), «Не вмре наша пісня» (2008), «Родився, щоб для України жити» - пісні на слова А. Рябченюка (2010), «Безцінний скарб» (2011), «Пісенна пектораль Прибужжя» - пісні на слова Я. Гиця (2011).

Олександр Каліщук – багатогранна творча особистість. І сьогодні він  не перестає творити та радіти кожному прожитому дню. Попри те, що на його долю випало чимало випробувань, він вважає, що у всьому є свій позитив. Творчість та музика – такий нехитрий секрет довголіття та молодості Олександра Пилиповича.  

10 порад від Олександра Каліщука:

1. Шукай, не зупиняйся.

2. Іди вперед, не оглядайся.

3. Сумнівайся і виправляйся.

4. Помиляйся, але кайся.

5. Удосконалюйся, навчайся.

6. І не спіши, і не гайся.

7. З минулим попрощайся.

8. Любити людей старайся.

9. Від зла завжди відвертайся.

10. Добру лише і Богу поклоняйся.

                                                                        Бібліотекар Людмила Турик

Немає коментарів:

Дописати коментар