четвер, 21 грудня 2023 р.

У бібліотеці на Дружби,17 співали колядки та щедрівки

Споконвіку в Україні зимові свята супроводжувались численними традиціями, звичаями, обрядами, віруваннями. Віншуваннями люди прагнули в ці дні створити вимріяний образ достатку, щастя, злагоди і благополуччя.

У традиційних святкових дійствах від Різдва до Водохреща особливою складовою завжди були обрядові співи: колядки, щедрівки, посівальні та водохресні пісні. Подолавши довгий шлях становлення, вони й нині зберігають погляди та переконання наших пращурів. У святкові Різдвяні дні колядники і щедрівники стають немов би їх посланцями, які з сивої давнини приносять звістку про Різдво, поєднуючи минуле з сьогоденням. Повсюди можна було чути:

         Накривайте столи та все килимами
         Радуйся, ой радуйся земле
         Син Божий народився.
         Бо  прийдуть до тебе
         Три празники в гості….

20 грудня на засіданні літературно-мистецької вітальні «Мамина криниця» в Нововолинській центральній  бібліотеці відбулось літературно-музичне свято «Від Різдва до Водохреща». Із Різдвяними святами присутніх на заході привітала бібліотекарка Людмила Турик, а потім нагадала про витоки традицій зимових календарних свят в Україні. Особливу  увагу зосередила на культурно-історичному значенні колядок та щедрівок, як джерел не лише світогляду, а й визначення умов та часу появи прадавніх українців, формування структури суспільства тієї доби. Адже саме в колядках та щедрівках найбільше міститься народних традицій, як релігійних, так господарських і суспільних, представлених у міфічній формі. А, відтак, спроба відтворити з тих традицій образ давньої української віри і культури – це шлях до пізнання глибинних значень Різдва і Щедрого вечора, які є в основах сучасного життя українського народу. Разом з різдвяними привітаннями місцеві поети і поетеси, презентували свої вірші.


Під час заходу  звучали музичні вітання від Галини Ільницької, Галини Бугайчук та Марії Некрасової. Вони виконували сучасні українські та прадавні календарно-обрядові пісні. До колядок і щедрівок залюбки приєдналися всі учасники літературно-мистецького свята.

Цьогоріч  українці зустрічатимуть Різдво  25 грудня. І хоча й досі триває війна, та російським окупантам не вдасться забрати у нас свято. Цього дня усі ми особливо ревно молимося за перемогу України над ненависним ворогом і вітаємо один одного з  народженням  Сина Божого.                                                                                                                                                            Бібліотекарка Людмила Турик 

Немає коментарів:

Дописати коментар