пʼятницю, 8 грудня 2023 р.

Літературно-музична година з Олександром Каліщуком

9 грудня почесному громадянину міста Нововолинська та Волині Олександру Каліщуку виповнюється 92 роки. Напередодні цієї поважної дати у Нововолинській центральній міській бібліотеці відбулась літературно-музична година «Пісня і слово – дві великі сили».

Поет, композитор, диригент, Заслужений працівник культури України, член Національної ліги композиторів України, кавалер ордена «За заслуги» 111 ступеня писав: «Якою б доля не була – життя прекрасне!». Ці  рядки з пісні Олександра Каліщука, як і багато інших, давно вже стали крилатим висловом.  Він – автор кількох поетичних збірок – «Дзвонять в церкві дзвони», «Ще не вмерла Україна», «Безцінний скарб», «Крила душі». А перша його  поетична збірка «Волиняночка», що вийшла друком ще у далекому  1998 році, облетіла чи не увесь світ. Заслужена слава довго йшла до цієї людини-легенди. Коли навчався в 10-му класі Луківської школи, його заарештували за участь у Молодіжній організації націоналістів. Сто днів допитів, побоїв та знущань довелося пережити юнакові в Луцькій тюрмі. Разом із 15 однолітками був засуджений до 25 років ув’язнення, яке відбував у Солікамському районі (нині Пермський край, РФ). Тайга, болота, лісоповал. Потім вирок переглянули. Однак три роки одинадцять місяців і двадцять два дні довелося-таки відстраждати. Реабілітували аж через 41 рік після арешту. У 1955-му звільнений за амністією.

Незважаючи на поважний вік, Олександр Пилипович, як і колись,  багато працює в тандемі з  поетами Прибужжя. На їх слова створює  прекрасні пісні, які, як і свого часу його «Волиняночка», стають популярними й нерідко перетворюються у народні.

Цього вечора, на який зібралося багато прихильників творчості «волинського соловейка», окрім гучних овацій йому дарували й щирі слова. До привітань приєднався і міський голова Борис Карпус. Він побажав земляку міцного здоров’я, невичерпної енергії, сімейного достатку, Божого благословення і вручив корзину квітів.

Упродовж вечора слова вдячності  перепліталися з музичними вітаннями від учасників вокального ансамблю «Надія» міського Палацу  культури  під керівництвом Галини Андрощук. Цього разу у їх виконанні звучали твори Олександра Каліщука. Особливо гучними були аплодисменти, коли сам винуватець торжества брав у руки баян і виконував власні твори.


– Пісні – ​як діти. Люблю їх усі. Чесно кажучи, й сам не сподівався, що прості, веселі і запальні пісні матимуть такий резонанс, – ​каже Олександр Каліщук. – Зараз, коли в Україні уже майже два роки триває війна, пишу з вірою у перемогу і переконаний, що вона неодмінно буде.

Чимало щирих вітань звучало також  від голови літературно-мистецької вітальні «Мамина криниця» Ярослава Гиця, директорки Нововолинської ЦБС Аліни Регешук, членкинь вітальні Любові Занічковської, Людмили Микитюк, Галини Ільницької, Світлани Жури та інших шанувальників, які бажали міцного здоров'я, наснаги, творчості, мирного неба і обов'язково Перемоги України! 








                                                                                  Бібліотекарка Людмила Турик     

Немає коментарів:

Дописати коментар